KUVAYİ MİLLİYE İZMİR
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

KUVAYİ MİLLİYE İZMİR

YENİDEN KUVAYİ MİLLİYE RUHU hareketine gönül veren destekçilerin paylaşım platformu gönüllü grubudur
 
AnasayfaKapıAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 ATATÜRK İLKELERİ

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Misafir
Misafir




ATATÜRK İLKELERİ Empty
MesajKonu: ATATÜRK İLKELERİ   ATATÜRK İLKELERİ I_icon_minitimePtsi Kas. 10, 2008 3:05 am

1- CUMHURİYETÇİLİK
2- HALKÇILIK
3- LAİKLİK
4- İNKILAPÇILIK
5- MİLLİYETÇİLİK
6- DEVLETÇİLİK

BÜTÜNLEYİCİ İLKELER:

1- AKILCILIK VE BİLİMSELLİK
2- ÇAĞDAŞÇILIK VE MODERNLEŞME
3- İNSANLIK VE İNSAN SEVGİSİ
4- MİLLİ BİRLİK VE BERABERLİK , ÜLKE BÜTÜNLÜĞÜ
5- MİLLİ EGEMENLİK
6- ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIK
7- YURTTA BARIŞ, CİHANDA BARIŞ

HATIRLATMAK İSTEDİK!
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
furkan
moderatör
moderatör
furkan


Mesaj Sayısı : 33
Kayıt tarihi : 07/11/08
Yaş : 48

ATATÜRK İLKELERİ Empty
MesajKonu: Geri: ATATÜRK İLKELERİ   ATATÜRK İLKELERİ I_icon_minitimePtsi Kas. 10, 2008 10:51 am

Sema Çok tşkler... Senden başka bir rica olacak bunları kısa ve öz açıklamalı olarak yazarmısın?
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Misafir
Misafir




ATATÜRK İLKELERİ Empty
MesajKonu: AÇIKLAMA   ATATÜRK İLKELERİ I_icon_minitimePtsi Kas. 10, 2008 12:16 pm

Haklısın. Gerekli kısa açıklamalar eklenecektir. Teşekkürler...
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Misafir
Misafir




ATATÜRK İLKELERİ Empty
MesajKonu: 1- CUMHURİYETÇİLİK   ATATÜRK İLKELERİ I_icon_minitimeÇarş. Kas. 12, 2008 9:38 pm

1-CUMHURİYETÇİLİK:

******çülüğün temel ilkelerinin başında Cumhuriyetçilik konulmuştur. Bunun sebebini bilmek için önce cumhuriyetin ne olduğunu anlamak gerekmektedir.

Cumhuriyet bir devlet sistemi olarak, egemenliğin millete ait olduğu yönetim biçimi demektir. Ancak Anayasa Hukuku anlamında Cumhuriyet; devletin temel organlarının ve özellikle yasama ile yürütme organlarının “veraset ilkesine (yani babadan oğula geçme) dayanılmadan” SEÇİM YOLUYLA oluşturulduğu rejimlerin adıdır.

Siyasal anlamda Cumhuriyet ise; egemenliğin, yani devlet organlarının kullandığı gücün, halkın bütününe ait olduğunu ifade eder.

Cumhuriyeti diğer devlet sistemlerinden ayıran önemli özelliklerden birisi de; Cumhuriyetin meşruluğunu(yani geçerliliğini, haklılığını) Halktan alması ve bu nedenle de “Vatandaş” kavramına dayanmasıdır.

******, cumhuriyeti Türk Milletinin karakterine en uygun olan bir rejim olarak görmektedir. Ve diyor ki: "Demokrasinin bütün anlamıyla ideali, milletin tamamının aynı zamanda yöneten durumda bulunabilmesi, hiç olmazsa devletin son iradesini yalnız milletin ifade etmesini ve belirtmesini ister. Ne yazık ki, milletlerin nüfus çokluğu, düşünce eğitimi düzeyleri, idealin uygulanmasında, idealden büsbütün yoksunluğa yol açacak ihtiyatsızlıklardan kaçınmayı gerektirmektedir. Şu duruma göre demokrasi ilkesinin en modern ve mantıksal uygulamasını sağlayan hükümet biçimi, cumhuriyettir. Cumhuriyette son söz, milletçe seçilmiş meclisindir. Millet adına kanunları o yapar. Hükümete güven oyu verir, ya da vermez, onu düşürür. Millet vekillerinden hoşnut kalmazsa başkalarını seçer. Cumhuriyette meclis, cumhurbaşkanı ve hükümet bilirler ki, kendilerini iktidar ve yetki yerine belli bir zaman için getiren, irade ve egemenliğin sahibi olan millettir. Gücünün ve yetkisinin Tanrıdan geldiğini ve yalnız ona karşı ahirette hesap verebileceğini varsayan ve devleti, ülkeyi kendine mirasla kalmış bir malikane kabul eden bir hükümdar, kendini her türlü sınırlamadan uzak görür. Böyle bir yönetimde milletin benliği, özgürlüğü söz konusu dahi olamaz. Şu duruma göre, yetkileri sınırlı dahi olsa, hükümdarlık biçimi demokrasiye, millî egemenlik ilkesine uygun değildir".

Mustafa Kemal ATATÜRK, Cumhuriyet rejimini Türk Milletine anlatmaya çalışırken, hepimizin belleklerine kazınmış olan şu veciz sözüyle son noktayı koymuştur:

"HAKİMİYET KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR!"
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Misafir
Misafir




ATATÜRK İLKELERİ Empty
MesajKonu: 2-MİLLİYETÇİLİK   ATATÜRK İLKELERİ I_icon_minitimeCuma Kas. 14, 2008 2:24 am

2-MİLLİYETÇİLİK:

******, milleti şöyle tanımlamaktadır: Bir insan topluluğunun millet sayılabilmesi için "zengin bir hatıra mirasına, birlikte yaşamak hususunda ortak istekte samimi olmaya, sahip olunan mirasın korunmasını birlikte sürdürebilmek konusunda iradelerin ortak bulunmasına, gelecekte gerçekleştirilecek programın aynı olmasına, birlikte sevinmiş, birlikte aynı ümitleri beslemiş olmaya" ihtiyaç vardır, işte bu ana şartları taşıyan bir insan topluluğu millet sayılır.

İŞTE BU NOKTADA ATATÜRK, "Ne Mutlu Türk Olana" demeyip,

"NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYENE!" özdeyişiyle Milliyetçilik anlayışını çağının da ötesinde geniş bir perspektifle tanımlamıştır.


****** milliyetçiliği ilkesi, Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırları dışında kalan Türkleri de benimser ve kardeş sayar. Bu anlamda, kültür birliğinin sağlanması için onlarla bağlantılar kurar. Fakat bu noktada, herkesin bulunduğu ülke sınırları içinde yükselmesini ve Türk karakterinin yüksek özelliklerini sergilemesini de ister. ****** bu konuda şunları söylemektedir:
"Türkiye dışında kalmış Türkler, önce kültür meseleleriyle ilgilenmelidirler. Nitekim biz Türklük davasını böyle uygun bir ölçüde ele almış bulunuyoruz. Büyük Türk tarihine, Türk dilinin kaynaklarına, zengin lehçelerine, eski Türk eserlerine önem veriyoruz. ****** ötesindeki Yakut Türklerinin dil ve kültürlerini dahi ihmal etmiyoruz
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Misafir
Misafir




ATATÜRK İLKELERİ Empty
MesajKonu: 3- HALKÇILIK   ATATÜRK İLKELERİ I_icon_minitimeCuma Kas. 14, 2008 2:39 am

3- HALKÇILIK:
Afet İnan'ın Medeni Bilgiler kitabındaki, ******'ün el yazmalarında, bu konu şöyle açıklanmıştır:
"Biz memleket halkı, kişi ve çeşitli sınıf mensuplarının birbirlerine yardımlarını aynı kıymet ve nitelikte görürüz. Hepsinin menfaatlerinin aynı derecede ve aynı eşitlik duygusu ile karşılanmasına çalışmak isteriz. Bu şeklin, milletin genel refahı, devlet bünyesinin sağlamlaştırılması için daha uygun olduğu kanaatindeyiz. Bizim düşüncemizde; çiftçi, çoban, amele, tüccar, sanatkar, asker, doktor, kısacası herhangi bir sosyal müessesede çalışan bir vatandaşın hak, menfaat ve hürriyeti eşittir. Devlete bu anlayış ile azami yardımcı olmak ve milletin güvenci ve iradesini yerinde sarf edebilmek, bizce, bizim anladığımız anlamda halk hükümeti idaresi ile mümkün olur."

Bu ilke etrafında milleti meydana getiren unsurlar, birbirlerinin haklarına saygılı ve yardımsever olarak, ortak bir geleceği yaşamak için halkı oluştururlar. Bunu da ****** şöyle ifade eder:
"Türkiye halkı ırkı veya dini ve kültürel yönden birleşmiş bir diğerine karşı, karşılıklı hürmet ve fedakarlık hisleriyle dolu ve kaderi ve geleceği ve çıkarları ortak olan bir toplumdur."

Yine ******, Türk halkının çıkarlarının bir arada yaşamayı gerektirdiğini, bu ortak çıkarların sınıfsal çatışmayı ortadan kaldırdığını belirtmiştir:
"Bizim halkımız çıkarları birbirinden farklı sınıf halinde değil; aksine varlıkları ve çalışmalarının sonuçları birbirine lazım olan sınıflardan ibarettir."
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Misafir
Misafir




ATATÜRK İLKELERİ Empty
MesajKonu: 4- LAİKLİK   ATATÜRK İLKELERİ I_icon_minitimeCuma Kas. 14, 2008 2:47 am

4- LAİKLİK

****** Laikliği tanımlarken:
“Laiklik yalnız din ve dünya işlerinin ayrılması demek değildir; Bütün vatandaşların vicdan, ibadet ve din özgürlüğü de demektir.”

“Laiklik asla dinsizlik olmadığı gibi, sahte dindarlık ve büyücülükle mücadele kapısını açtığı için gerçek dindarlığın gelişmesi imkanını temin etmiştir. Laikliği dinsizlikle karıştırmak isteyenler, ilerleme ve canlılığın düşmanları ile gözlerinden perde kalkmamış doğu kavimlerinin fanatiklerinden başka kimse olamaz."

Yine ******:, "Softa sınıfının din simsarlığına izin verilmemelidir. Dinden maddi menfaat temin edenler iğrenç kimselerdir. İşte bu duruma karşıyız ve buna müsaade etmiyoruz" diyerek, milli birlik ve beraberliği ortadan kaldıracak olan bu tür ayrımcılıklara taviz verilmeyeceğini göstermiş olur.
Laiklik ilkesiyle şahıslar, hurafelerden temizlenmiş doğru ve gerçek bilgiyi, vicdan ve din hürriyetini sağlama almış olurlar.


En son izmir-sema tarafından Cuma Kas. 14, 2008 3:01 am tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Misafir
Misafir




ATATÜRK İLKELERİ Empty
MesajKonu: 5- DEVLETÇİLİK   ATATÜRK İLKELERİ I_icon_minitimeCuma Kas. 14, 2008 3:00 am

5- DEVLETÇİLİK

İlkeleri anlamak için yine ******’ün sözleriyle devam edelim:

“Türkiye'nin tatbik ettiği devletçilik sistemi, 19 .asırdan beri sosyalizm teorisyenlerinin ileri sürdükleri fikirlerden alınarak tercüme edilmiş bir sistem değildir. Bu Türkiye'nin şartlarından doğmuş Türkiye'ye has bir sistemdir. Devletçiliğin bizce anlamı şudur; Kişilerin özel teşebbüslerini ve şahsi faaliyetlerini esas tutmak, fakat büyük bir milletin ve geniş bir memleketin bütün ihtiyaçlarını ve çok şeyler yapılmadığı göz önünde tutarak, memleket ekonomisini devletin eline almak. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Türk vatanında asırlardan beri şahsi ve özel teşebbüslerle yapılamamış olan şeyleri bir an önce yapmak istedi; ve kısa zamanda yapmayı başardı. Bizim takip ettiğimiz bu yol, görüldüğü gibi liberalizmden başka bir yoldur."

Devletçilik ilkesiyle devlet; ülkenin birlik ve beraberliği için her türlü çalışmayı yapmak ve yaptırmakla mükellef kılınmıştır. ****** bu mükellefiyeti, yine kendi el yazılarında şöyle belirtmiştir:
Halkın menfaatine hizmet eden müesseselerin, çoğaltılması devletin ehemmiyetle göz önünde tutacağı bir meseledir. Bu sayede sırf menfaatperest faaliyetler tahdit olunur. Bu hal vatandaşlar arasındaki ahlaki tesanüdün inkişafına yardım eden mühim bir amildir. Memlekette her nevi istihsalin (üretim) ziyadeleşmesi için, ferdi teşebbüsün devletçe elzem olduğunu ehemmiyetle kaydettikten sonra beyan etmeliyim ki "devlet ve özel teşebbüs birbirine karşı değil, birbirinin tamamlayıcısıdır
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Misafir
Misafir




ATATÜRK İLKELERİ Empty
MesajKonu: 6-İNKILAPÇILIK   ATATÜRK İLKELERİ I_icon_minitimeCuma Kas. 14, 2008 3:36 am

6- İNKILAPÇILIK:

******, inkılapların tek gayesinin Türk Milletini medeni ülkeler seviyesine çıkartmak olduğunu şöyle belirtir:
"Efendiler; yaptığımız ve yapmakta olduğumuz inkılapların gayesi Türkiye Cumhuriyeti halkını tamamen çağdaş ve bütün anlam ve görünüşüyle medeni bir toplum haline getirmektir. İnkılaplarımızın asıl gayesi budur."
“Milletin uyanıklığına, milletin ilerleme ve gelişme istidadına güvenerek, milletin azminden asla şüphe etmeyerek Cumhuriyet'in bütün icaplarını yapacağız. Birçok güçlükler ve engeller karşısında bulunduğumuzu biliyoruz. Bunların hepsini tetkik ile azim ve iman ile millet aşkının sarsılmaz kuvvetiyle birebir çözüp sonuçlandıracağız. O millet aşkı ki her şeye rağmen sinemizde sönmez bir kuvvet, dayanıklılık ve ateş kaynağıdır."
"Her türlü yükselme ve gelişmeye kabiliyetli olan milletimizin sosyal ve fikri inkılap adımlarını kısaltmak isteyen engeller mutlaka ortadan kaldırılmalıdır
Medeniyet yolunda başarı, yenileşmeye bağlıdır. Sosyal hayatta, ekonomik hayatta, ilim ve fen sahasında başarılı olmak için tek gelişme ve ilerleme yolu budur."
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
furkan
moderatör
moderatör
furkan


Mesaj Sayısı : 33
Kayıt tarihi : 07/11/08
Yaş : 48

ATATÜRK İLKELERİ Empty
MesajKonu: Geri: ATATÜRK İLKELERİ   ATATÜRK İLKELERİ I_icon_minitimeCuma Kas. 14, 2008 8:24 am

Sema; ellerine sağlık vermiş olduğun bu değerli blgiler için çok teşekür ederiz........
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
ATATÜRK İLKELERİ
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» 11KASIM1938
» ATATÜRK VE TÜRK KADINI
» 10 KASIM ATATÜRK'Ü ANMA
» ATATÜRK'ÜN EĞİTİM ÜZERİNE SÖZLERİ

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
KUVAYİ MİLLİYE İZMİR :: İlk kategoriniz :: ATATÜRK KÖŞESİ-
Buraya geçin: